Processerad mat

Under gårdagskvällens promenad hörde jag en podcast av Jillian Michaels om processerad mat och äkta mat (hon kallade det för whole food, jag kommer inte på någon bra översättning!). Hon menade att matföretagen många gånger får oss att tro att produkten är bättre än den är genom slagord som ”extra omega-3” eller ”fullkorn bra för hjärtat”. Vi är lättmotiverade till att gå på såna köp istället för att köpa den äkta varan som säkert är skapad till perfektion av naturen.

Ta ägg till exempel: det är en av världens smartaste produkter som innehåller ungefär alla vitaminer utom C och dessutom kommer i en bra förpackning. Nu höftar jag lite men visst kan vi köpa ägg som är både med extra stor gula, extra mycket omega-3 och ägg som är extra stora. Vad blev det för fel med vanliga ägg? Och hur har äggen fått extra stor gula eller extra omega-3? Det här menade Jillian Michaels var frågor som vi kunder inte ställde utan bara gick på ett säljknep. Ägg kanske inte är en bra produkt för att visa på hur producentera ger oss flera alternativ som vi inte visste att vi behövde men du kanske ändå förstår tankegången. Vi behöver fråga oss vad som har hänt med produkten innan vi får den i vår varukorg. Är det någon sönderprocesserad skit (ursäkta!) så hade jag hellre köpte äkta vara!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s